DELAVNICA: KAMERA OBSKURA

38770577_10155636626442647_7064273607580450816_o.jpg

Na delavnici camere obscure bodo udeleženci spoznavali temeljne principe delovanja fotografskega aparata, zapisa podobe na fotografski papir in ročnega razvijanja fotografij v temnici. Vsak udeleženec bo ročno izdelal svoj preprost “pinhole” fotoaparat, s katerim bo posnel nekaj fotografij in jih v improvizirani temnici tudi lastnoročno razvil. Camera obscura je predhodnica sodobnega fotoaparata in v dobesednem prevodu pomeni “temna soba”, v praksi pa gre za škatlo z majhno odprtino, skozi katero v notranjost prodirajo svetlobni žarki in na njeno zadnjo steno projecirajo obrnjeno sliko predmeta pred odprtino. Če tja postavimo svetlobno občutljiv papir, se ta projekcija kot negativ vtisne v papir in ustvari fotografijo.

Prvi dan delavnice bomo spoznali nekaj teoretičnega ozadja in fizikalnih principov, ki delujejo pri uporabi camera obscure za prenos podobe na foto papir, nato pa bomo izdelali svoje fotoaparate. Drugi dan bomo z izdelanimi kamerami fotografirali motive po izbiri in fotografije razvili v improvizirani temnici. Udeleženci na delavnico prinesejo kovinsko, leseno ali kartonasto škatlo, ki jo je možno zapreti tako, da ne prepušča svetlobe in ni večja od škatle za čevlje (primerne so na primer kovinske škatle za kavo, čaj ali piškote).

Camera obscura je predhodnica sodobnega fotoaparata in v dobesednem prevodu pomeni “temna soba”, v praksi pa gre za škatlo z majhno odprtino, skozi katero v notranjost prodirajo svetlobni žarki in na njeno zadnjo stranico projecirajo zrcalno sliko predmeta pred odprtino. Če tja postavimo svetlobno občutljiv papir, se ta projekcija kot negativ vtisne v papir in ustvari fotografijo.

Kaj se boste naučili?
+ osnovne zakonikosti fotografije
+ izdelati pinhole fotoaparat
+ posneti fotografijo na svetlobno občutljiv papir
+ v temnici razviti črno-belo fotografijo

Komu je delavnica namenjena?
+ institucijam (muzejem, galerijam)
+ festivalom
+ posameznikom
+ šolam


FOTOGRAFSKI TEČAJ: TEMNICA

Tečaj je namenjen študentom fotografije in drugim posameznikom, ki bi radi pridobili ali izpopolnili veščine razvijanja črnobelih negativov in srebroželatinskih fotografij ter njihovo toniranje v fotografski temnici. Na voljo sta začetni in nadaljevalni tečaj. Oba potekata v polno opremljeni temnici v Ljubljani. Tečaj temelji na individualnem pristopu, zato se glede terminov in števila srečanj dogovorimo z vsakim udeležencem posebej.

Razvijanje fotografij v temnici omogoča izkušnjo neposrednega stika s fotografskim materialom in odpira poglobljeno razumevanje delovanja svetlobe in nastanka podobe.
2019-09-05+02.03.36+pm.jpg

Kaj se boste naučili?
+ varno uporabo kemikalij in temnične opreme
+ razviti črnobel negativni film
+ izdelati kontaktno kopijo in index filma
+ razviti črnobelo fotografijo na RC papir
+ kako nadzorujemo kontrast fotografije
+ kako pravilno posušimo fotografski papir

. . . napredni tečaj . . .
+ push/pull tehnika razvijanja čb filma
+ razviti črnobelo fotografijo na FB “fine art” papir
+ tehniko selektivnega svetlenja in temnenja
+ selektivno beljenje fotografije
+ toniranje fotografije
+ pravilno hrambo in arhiviranje srebro želatinskih fotografij

Komu je tečaj namenjen?
+ posameznikom
+ študentom fotografije